Wintertarwe als isolatiemateriaal

Jan 25, 2023 | Nieuws, Overnachten, Wonen

Op het natuurgoed wordt er gebouwd met natuurlijk en zo duurzaam mogelijk materiaal. Zo worden er voor de bouw van  de polder- en dijkwoningen naaldbomen gebruikt, afkomstig uit duurzaam bosbeheer.

De woningen zijn ‘biobased’, wat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke isolatiematerialen die op korte termijn weer terug groeien. Een deel van het isolatiemateriaal zal zelfs rechtstreeks van het natuurgoed komen.

Deze herfst werd er wintertarwe (triticum hybernum) gezaaid. Na het oogsten van de tarwe zal de stro als restproduct geperst, verwerkt en gebruikt worden als duurzaam isolatiemateriaal voor de geplande vakantieverblijven.

Wintertarwe met thermische en akoestische voordelen

Wintertarwe heeft een hoge opbrengst, is duurzaam, licht en minder bewerkelijk dan andere gewassen zoals vlas. Het ‘stro’ heeft naast uitstekende isolerende eigenschappen ook een hoge akoestische isolatiewaarde, een fijne bijkomstigheid wanneer je de rust komt opzoeken in de polder.

Het tarwegraan wordt na de oogst vermalen tot een voedzaam meel bij verschillende molens uit de regio waaronder de Molen Kyck over Den Dyck in Dordrecht. Het meel gaan jullie uiteraard weer terugzien en proeven in onze voedselbosproducten.

De eerste topjes van de wintertarwe komen inmiddels al boven, we houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.