Het natuurgoed

Over ons

Over ons

Veel meer dan een natuurgoed

Ziedewij is gelegen in een polder in Barendrecht, van oudsher was hier water, later agrarische grond waar onder andere vlas verbouwd werd. Binnenkort wordt 9 hectare van deze polder een natuur- en belevingsgebied, waarvan 6 hectare wordt ingericht als voedselbos.

Groot pioniersproject

Het is een groot pioniersproject, een droom van initiatiefnemer Paul Casteleijn. Natuurgoed Ziedewij wil in samenwerking met de natuur de wereld beter maken. Het uiteindelijke doel is om meer achter te laten dan wat we nemen. Het voedselbos, of eetbaar landschap, is het kloppende hart van ons natuurgoed. Met het voedselbos combineren we drie werelden die vaak gescheiden zijn: natuur, recreatie en landbouw. 

Door deze werelden samen te brengen willen we mensen op een inspirerende en laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen en verbinden met de natuur. We pionieren met een nieuwe manier van voedselproductie en we verwerken de oogst tot de mooiste producten.

We laten zien dat iedereen een bijdrage kan leveren aan, en genieten van, een groen, duurzaam en zelfvoorzienende oase dichtbij de randstad. Bezoekers worden verleid om hun relatie met de natuur en voedsel te verbreden of te verstevigen. 

Dit doen we door activiteiten, verblijven, eten en drinken, woningen en recreatie aan te bieden.

Natuurgoed Ziedewij zet in op een toekomstgericht en veerkrachtig gebied.

Stap voor stap wordt het landschap verweven met wonen, eten en drinken, overnachten en bezoeken. Als eerste op de planning staat de realisatie van duurzame woningen.

Samen met het team en partners Coöperatie Ondergrond, Ester van de Wiel, Catherine Visser van DaF Architecten, Orga Architect, Van Spronsen Makelaars, Capelse Streekbouw, Bas Kluts Projectontwikkeling en Gydo van der Wal (Buit) werken we aan de verbinding tussen mens en natuur.

Natuur voor iedereen

Natuurgoed Ziedewij heeft een stichting opgericht.

Onder deze stichting bouwen we een ecologisch sociaal netwerk van vrijwilligers, vakmensen en geïnteresseerden die bijdragen aan de toekomst van Ziedewij. Zij vormen een hechte groep die contact legt met bezoekers om ervoor te zorgen dat zij ook op lange termijn bij dit project betrokken blijven.

We kijken daarnaast naar de mogelijkheid om het natuurgoed voor iedereen toegankelijk te houden, ook voor mensen die het bijvoorbeeld even moeilijk en een kleine portemonnee hebben. We zoeken daarnaast de koppeling met het onderwijs en hoe we kinderen en jongvolwassen mee kunnen nemen in het verhaal van Ziedewij.

 

We zijn naast georganiseerde workshops en andere activiteiten (nog) niet openbaar toegankelijk.

Wil je toch alvast een kijkje komen nemen? Neem gerust contact op voor een bezoekje aan het natuurgoed in wording.

Onze mensen

Maak kennis met de gezichten achter Natuurgoed Ziedewij.

Paul Casteleijn

Paul is initiatiefnemer en doet de algehele organisatie van Natuurgoed Ziedewij.

Zijn passie ligt bij de opbouw en het in stand houden van dit pioniersproject waarbij de natuur het meeste werk moet doen.

Zijn voldoening haalt hij uit het moment als alles vanzelf gaat groeien en de natuur als ware het werk uit handen neemt. Zijn doel is om een zo duurzaam en zelfvoorzienende plek mogelijk te realiseren. In het voedselbos zullen zeker Toona Sinensis bomen komen te staan. We noemen deze boom ook wel de ‘Franse uiensoepboom’, hij verrast iedereen met zijn kenmerkende uiensmaak!

Ester van de Wiel

Ester werkt aan het landschapsplan en de invullingen van de natuurhuisjes in het gebied.

Het natuurgoed is een groot gebied. Hoe kunnen we dat het beste inrichten? Welke functies moet het vervullen en hoe gaan bezoekers hier doorheen bewegen? Samen met Catherine Visser van DaF Architecten maakt Ester een landschapsplan. Ook zijn ze bezig met het ontwerp van de natuurhuisjes, de ecolodges waar je in de toekomst kunt overnachten.

Marly Bonten

Samen met de vrijwilligers oogst, verwerkt en ontwikkelt Marly de producten van het landschap.

Marly begeleidt de vrijwilligersgroep op maandag- en donderdagochtend. Ze onderhoudt de meerjarige moestuin en de walnotengaard.

De beste jeugdherinneringen heeft ze gemaakt in haar oma’s tuin. Een flinke tuin, met bloemen, vruchten en een wild gedeelte waarin ze dieren ontdekte die ze nog nooit had gezien. Met etenstijd zat ze aan een grote tafel in de keuken en oma kookte voor iedereen die aanschoof, dus soms moest ze helpen met oogsten en verwerken. 

Nu ziet ze dat haar wortels van het verleden leiden naar een circulaire toekomst waarin inclusiviteit, natuur en lokale voedselvoorziening centraal staan. Met veel liefde en plezier transformeert ze de geschiedenis en de nagedachtenis aan haar voorouders naar een nieuw, duurzaam leven. 

Ze experimenteert graag met verwerkings- en conserveringsmethoden. Marly is dol op kakifruit en de vlier vanwege de oneindige toepassingsmogelijkheden.

Haar droom voor Ziedewij is mensen inspireren om verbinding te maken met het landgoed, de natuur, en het voedsel wat daar verbouwd en verwerkt wordt. Als dit mensen aanzet om meer bewust met voedsel bezig te zijn, is haar missie geslaagd!

Cathy van den Berg

Cathy werkt samen met Paul en Renée aan de identiteit, website en communicatie van Ziedewij.

Ze staat volledig achter de groene, duurzame visie van Ziedewij. Ze ziet het als haar missie om het unieke verhaal en ideaal naar buiten te brengen en op die manier mensen te verbinden met het natuurgoed. 

Voor haar werk komt Cathy op de mooiste plekken. Ze voelt zich bevoorrecht dat ze met een camera door biologische tuinen, restaurants en akkers kan lopen. Weer connectie voelen met de natuur, zien hoe je eten groeit, dat moet iedereen kunnen meemaken. Als ze niet aan het werk is, duikt ze haar volkstuin in of gaat ze naar haar familie op Texel, daar waar ze is opgegroeid.

Als kind vertelde haar vader tijdens wandelingen in het bos en de duinen welke planten en dieren ze tegenkwamen. Met emmers doken ze tussen de bramenstruiken in het bos en diezelfde avond stond er rijstepap met bramensaus op tafel als toetje. Iets oogsten of eetbaars vinden in de wilde natuur is pure magie. 

Via Ziedewij kan Cathy dat stukje magie; die beleving doorgeven. Mensen zijn op zoek naar ontspanning, meer groen en natuur. Ze hoeven niet verder te zoeken, bij Ziedewij komt het allemaal samen.

Renée van der Bent

Samen met Paul werkt Renée aan het projectmanagement en de communicatie rondom Ziedewij.

Renée is als ze niet achter de computer zit, een wildplukker pur sang. Ze weet alles over wilde planten en bloemen en geeft online cursussen, workshops en wildplukwandeligen waarin ze laat zien wat je kan doen met wilde oogst.

Max de Corte

Max (Coöperatie Ondergrond) maakt het ontwerp van het terrein en dan vooral de eetbare beplanting; het voedselbos.

Via eerdere projecten kende hij Marly en Paul en raakte zo betrokken bij Ziedewij. Hij ziet dit als een super mooie kans om op grote schaal een natuurinclusief voedselsysteem neer te zetten wat tegelijkertijd een plek wordt waar veel mensen kunnen recreëren en verblijven.

Het is een schaalsprong om zo voedselbosbouw naar een hoger niveau te tillen. Volgens Max is er is niets heerlijker dan een zelf verbouwd gewas te oogsten, klaar te maken en op te eten.

Ziedewij wordt een voorbeeldplek waar mens, natuur en voedselproductie samen komen in een gezond ecosysteem van overvloed!

V.l.n.r. Ester van de Wiel, Bas Kluts (projectontwikkeling), Daan Bruggink (Orga Architect) en Paul de Graaf (Coöperatie Ondergrond).