Walnoten zijn ook een prachtig product dat je in Nederland prima kunt ‘wildplukken’’ of, eerder rapen in dit geval.
Op het natuurgoed hebben we een paar mooie bomen staan, en onze vrijwilligers zijn ook dit jaar weer druk in de weer geweest met het rapen en drogen van walnoten.
Ieder jaar weer, gebruiken we de walnoten op verschillende manieren en verwerken we deze in onze voedselbosproducten.
Zo maken we van de nog groene ( onrijpe ) walnoten een lekkere winterse likeur, het ‘’Walneutje’’ op smaak gebracht met wilde ingrediënten zoals bereklauw zaden.
Grappig weetje is, dat de walnoot niet word gezien als noot maar als steenvrucht. De vrucht is afkomstig van de walnoten of okkernotenboom.
Walnoten zijn rijk aan voedingsstoffen zoals fosfor, magnesium, zink, ijzer, kalium en bevatten veel anti oxidanten. Zeer de moeite waard dus om zo nu en dan toe te voegen aan je dieet.
Walnoten kun je op vele manieren gebruiken in de keuken en we vonden het leuk om een paar ideeën met je te delen:
- In grove stukken, zijn walnoten bijvoorbeeld heerlijk door een salade met peer en blauwe kaas.
- Beleg een snee ( geroosterd ) brood met wat rucola, geitenkaas en wat gehakte walnoten met een klein scheutje honing. Schuif het eventueel nog heel even in de oven
- Vervang, bij het maken van een pesto, de pijnboompitten door walnoten.
- Voeg de walnoten toe aan homemade cadeau pakketten als vulling, staat erg leuk en maakt het helemaal af.
En als je dan toch bezig bent met het kraken van walnoten, hebben we nog een lekkere en gezonde zero-waste tip voor je.
Gooi de tussenschotjes van je walnoten niet weg. Van de tussenschotjes kun je namelijk nog een gezonde thee trekken.
Zo maak je de thee:
- Verzamel ongeveer 10-20 tussenschotjes in een theefilter, zakje of ei
- Breng een pan water aan de kook, en laat de tussenschotjes 1 minuutje meekoken, zo kunnen de gezonde stoffen uit de harde schotjes oplossen in het water.
- Giet je water in een theepot en voeg eventueel nog een lekkere herfstmelange toe.
- Laat het geheel nu nog even een minuut of 5 trekken en verwijder je tussenschotjes of theemelange. De thee kan aan de bittere kant zijn dus voeg eventueel nog een beetje honing toe.
Geniet ervan!
( bron: inspiratie voor het thee recept vonden we op walnoten.net )
Heb je foto’s van jouw verwerkte wildpluk oogst? Tag ons dan even op instagram of facebook, vinden we leuk!