Veldkerssalade met citrus vinaigrette

Feb 12, 2024 | Nieuws, Recepten uit het voedselbos, Voedselbos

Het natuurgoed ontwaakt nu langzaam uit zijn winterslaap. Hier en daar komen de eerste voorjaarsplantjes al op. Kleefkruid, daslook, zevenblad, look-zonder-look en veldkers zijn in februari weer te vinden. Hoewel we de natuur en de net ontluikende blaadjes tijdens de winter liever met rust laten, vonden we het leuk om alvast wat wildplukinspiratie met jullie te delen. Over niet al te lange tijd gaat het weer helemaal los buiten en kunnen we weer volop genieten van al dat mooie (en lekkere) groen.

De kleine veldkers (Cardamine Hirst) kiemt voornamelijk in het begin van de winter, Hij vormt dan een kleine rozet die in het voorjaar gaat bloeien. Je kunt van februari tot juni genieten van de veldkers, hierna verdwijnt de plant tijdelijk om in de herfst weer terug te komen.

De kleine veldkers is te vinden in plantsoenen, op bewerkte akkers, duinen, wegbermen en dijken. Ook vormt deze kleine eenjarige vaak een plaag voor de (moes)tuiniers. Heb je de veldkers in je tuin staan, tussen de tegels, in een plantenbak? Maak er zeker gebruik van!

Deze plant smaakt lekker pittig (vergelijkbaar met tuinkers), ook zijn de sierlijke blaadjes leuk ter garnering op verschillende gerechten. Vanaf maart zijn ook de kleine witte bloemen te gebruiken in bijvoorbeeld salades.

Ga eens speuren in je tuin of op je balkon ( of op schone plekken in het park ) en kijk of je aan de slag kunt met dit lekkere recept:

Ingrediënten en stappen voor het maken van Veldkerssalade met citrusvinaigrette

Ingrediënten:

  • Een flinke bos veldkers
  • 1 grapefruit, geschild en in partjes gesneden, 1 sinaasappel, geschild en in partjes gesneden
  • 1 handvol walnoten, licht geroosterd
  • 50 g feta, verkruimeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel honing.
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?:

  • Was de veldkers grondig en verwijder eventuele de wat taaiere steeltjes.
  • Meng de veldkers, grapefruitpartjes, sinaasappelpartjes, verkruimelde feta, en geroosterde walnoten in een grote kom.
  • In een aparte kom meng olijfolie, citroensap, honing, zout en peper om de vinaigrette te maken.
  • Giet de vinaigrette over de salade en hussel voorzichtig zodat alles goed gemengd is. Serveer de salade direct als een lichte en verfrissende bijgerecht. Eet smakelijk!

Benieuwd naar wildplukken? wil je hier meer over leren? Ook dit jaar geeft Gydo van BUIT eetbare natuur, weer meerdere wildplukwandelingen op het natuurgoed. Meer informatie vind je in de agenda.