Pesto van Rimpelroos

Jul 3, 2023 | Nieuws, Recepten uit het voedselbos, Voedselbos

Als invasieve exoot heeft de Rimpelroos een neiging om inheemse plantensoorten te verdringen en inheemse ecosystemen te verstoren. Oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië, is deze roos echter uitgegroeid tot een bekende verschijning in veel kust en duingebieden over de hele wereld. Ook op natuurgoed Ziedewij heeft hij zijn plekje gevonden.

En hoewel de Rimpelroos als invasieve exoot een uitdaging vormt voor het behoud van inheemse soorten, heeft hij met zijn aromatische geur en culinaire mogelijkheden behoorlijk wat te bieden voor zowel natuurliefhebbers als fijnproevers.

We proberen dus verstandig om te gaan met de verspreiding van de Rimpelroos op ons natuurgebied, om ervoor te zorgen dat deze geen schade toebrengt aan de inheemse flora en fauna. Het beheersen van de populaties en het bevorderen van duurzaam gebruik kunnen helpen om een evenwicht te vinden tussen de waarde en de mogelijke negatieve gevolgen van deze invasieve exoot.

Zo maken zowel wijzelf als de bestuivers op het natuurgoed dankbaar gebruik van de aromatische bloemen.

We maakten een pesto waarvan we het recept graag met je delen:

Hoe maak je deze pesto:

Ingrediënten;

  • 2 kopjes rimpelroosblaadjes
  • Een flinke scheut zonnebloemolie
  • Een teentje knoflook
  • Pijnboompitten
  • Scheutje citroensap
  • Snufje grof zeezout

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en voeg dit toe aan de rozenblaadjes met wat olie. Doe je mengsel in de blender en kijk af en toe of er nog wat olie bij moet om een smeuïg geheel te krijgen. Voeg vervolgens naar smaak nog een scheutje citroensap en een snuf grof zeezout toe.

Proef tot slot even of je tevreden bent met de smaak en klaar is je wilde rozen pesto.

Tip van onze voedselbos chef Marly: Verspreid je pluk over meerdere struiken en oogst de bloemen pas wanneer deze volledig geopend zijn. Wanneer de bloemen helemaal open zijn is dit een teken dat bestuivers hun werk al hebben gedaan.