Meidoornbessen ketchup

Sep 1, 2023 | Nieuws, Recepten uit het voedselbos

Zelfs ketchup kun je maken van wilde ingrediënten, zoals meidoornbessen. De Meidoorn is te vinden in voedselbossen maar ook zeker niet zeldzaam in parken en bosranden.

Deze meidoornbessen ketchup is heerlijk als dipsaus, marinade voor vlees of als smaakmaker voor andere gerechten.

Wat heb je nodig:

Ingrediënten:

  • 2 kopjes meidoornbessen (vers of bevroren)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 kopje suiker
  • 1/2 kopje azijn (witte wijnazijn of appelazijn werkt goed)
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat

Hoe ga je te werk:

Instructies:

  1. Spoel de meidoornbessen grondig af en verwijder eventuele stengels of bladeren.
  2. Plaats de meidoornbessen, ui en knoflook in een pan en voeg water toe totdat de bessen net bedekt zijn. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 15-20 minuten sudderen, of tot de bessen zacht zijn geworden.
  3. Giet de gekookte bessen en groenten in een fijne zeef en gebruik een lepel om het sap en de pulp te scheiden van de zaden en schillen. Druk de pulp goed uit om al het sap eruit te halen.
  4. Giet het gezeefde meidoornbessensap en de pulp terug in de pan. Voeg de suiker, azijn, zout, zwarte peper, gemalen kruidnagel, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat toe.
  5. Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 30-40 minuten, of totdat het is ingedikt tot de gewenste ketchupconsistentie. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  6. Proef de ketchup en voeg indien nodig extra suiker, azijn of kruiden toe naar smaak.
  7. Zodra de ketchup de gewenste dikte heeft bereikt en goed op smaak is, haal je de pan van het vuur en laat je de ketchup afkoelen.
  8. Giet de meidoornbessen ketchup in gesteriliseerde glazen potten en bewaar ze in de koelkast. De ketchup blijft ongeveer 2-3 weken goed.

Tip: Wanneer je gaat wildplukken, laat je genoeg bessen, vruchten zaden en bloemen hangen voor dieren en bestuivers die hier echt afhankelijk van zijn. Pluk maximum 10% van wat er staat. Omdat je voor bijvoorbeeld een jam of ketchup best wel wat bessen nodig hebt, is het aan te raden je pluk te verspreiden over een aantal bomen of struiken. Pluk af en toe hier en daar eens wat bessen en leg deze in de vriezer tot je genoeg opbrengst hebt om er iets lekkers van te maken.