Hartige brandnetel-havermout koeken met blauwaderkaas

Nov 10, 2023 | Nieuws, Recepten uit het voedselbos, Voedselbos

Dit recept is niet alleen een lekker bijgerecht, maar zit ook vol gezonde voedingsstoffen! Onze ervaring is, dat deze door zowel jong en oud erg lekker gevonden worden.

Brandnetels zijn nu in november nog steeds te vinden. Wel even een tip; Pluk je brandnetels op plekken waar veel gemaaid word. Daar blijven de planten steeds opnieuw opkomen en heb je altijd frisgroene toppen. Oudere exemplaren wil je niet eten. Deze zijn taai en vezelig, geen aanrader.

Aan de slag!

Ingrediënten en stappen voor het maken van hartige brandnetel-havermoutkoeken met blauwaderkaas:

Ingrediënten:

  • Blauwaderkaas zoals Saint Agur (128g)
  • 1 courgette (200g)
  • 1 vergiet brandnetelblad ( neem de hiervoor alleen de jonge toppen)
  • 100g havervlokken
  • 2 uien (160g)
  • 2 eieren (100g)
  • 40g peterselie
  • Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  •  

Stappen:

  • Was je brandnetel oogst in een teiltje water met een paar eetlepels natuurazijn ( geen zorgen, je proeft de azijn niet terug in je gerecht maar je ‘pluk’ word er wel lekker schoon van).
  • Laat de brandnetel uitlekken en verwijder het blad van de stelen. Eventueel kun je de brandnetels enkele seconden blancheren. Je vernietigd zo de brandhaartjes en kunt de brandnetel dan zonder prikgevaar beetpakken en verwerken.
  • Rasp de courgette, snipper de ui en de knoflook.
  • Meng de geraspte courgette, ui, knoflook, havervlokken, eieren, peterselie en blauwe kaas in een kom.
  • Vorm met je handen platte koeken van het mengsel.
  • Verhit wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de koeken ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.

Lekker bij een salade, eet smakelijk!