Voedselbosproducten

Oct 21, 2020 | Makers

Walnoten
In de maanden september en oktober hebben we heel veel walnoten geoogst op het natuurgoed. De totale opbrengst is tussen de 400 en 500kg. De noten zijn gewassen en liggen nu te drogen op de zolder van de boerderij. Als ze droog genoeg zijn, worden de kisten gestapeld en drogen ze op de verwarmde zolder verder. In januari gaan we het grootste gedeelte van die noten laten persen tot overheerlijke walnotenolie. Een prachtig hoogwaardig product, niet te vergelijken met wat je kunt kopen in de supermarkt. Een gedeelte van de walnoten zijn te koop.

Bijzondere condimenten
We maken van de nood van het thuiszitten een deugd. Marly heeft samen met Gerrit-Jan een webinar gevolgd van Pascal Baudar, grootheid op het gebied van (wilde) planten fermentatie en voedsel conserveren. De webinar ging over azijn maken en van daaruit condimenten zoals ketchup, sojasaus, mosterd etc. We zijn meteen aan de slag gegaan om onze oogst te verwerken tot prachtige wilde azijnen. Het duurt een week of 6 voordat de azijnen klaar zijn. Daarna, of tussentijds, maken we er nog andere producten van zoals shrubsiropen, cider of voedselbosketchup.

Het duurt dus nog even voordat we de producten kunnen verkopen, gezien de tijd die een goede azijn nodig heeft om te vergisten of te fermenteren, volg ons op de hoogte te blijven!

Tijdelijke keuken
Totdat er een nieuwe keuken wordt gebouwd, hebben we onlangs een container laten plaatsen die we ombouwen tot werkkeuken. De komende tijd wordt de waterleiding en riolering gerealiseerd. Een groot deel van de werkbanken en apparaten is al aangeschaft. Er komen twee voedseldrogers, een klimaatkast, vriesruimte en een bureau met computer om alles vast te leggen wat we doen.

Erkend leerbedrijf
Natuurgoed Ziedewij heeft erkenning gekregen als stage leerbedrijf. Onze eerste stagiaire is begonnen!