fbpx

Interview met vrijwilliger Michou Jacquemin

Michou Jacquemin is 2 dagdelen per week vrijwilliger op NGZW. Marly Bonten ging met hem in gesprek:

1. Hoe ben je betrokken geraakt bij NGZW?

Via Marly van Het Moestuinhuis. Ik zocht een project dat iets doet met permacultuur en biodiversiteit. Ik vind het belangrijk om de bodem en de biodiversiteit te helpen, dat is 1 van mijn belangrijkste doelen.

2. Wat betekent NGZW voor jou?

Het is een project gerelateerd aan permacultuur, verbeteren van het milieu, verbeteren van de bodem d.m.v. planten en bomen. Het sluit goed aan bij mijn doel.

Het is goed om te helpen, te leren en aanleren van dingen, uitwisselen van kennis en ervaring met de teamleden en de andere vrijwilligers.

3. Je hebt ook een moestuin op het volkstuinencomplex. Je bent heel goed in het benutten van een kleine oppervlakte. Hoe vertaal je dat naar het werken op NGZW?

Op NGZW kunnen we de grond nog beter benutten als we 3 dimensionaal denken, zoals een voedselbos verschillende lagen heeft. Randen van ecosystemen zijn vaak het meest biodivers. Op NGZW maken we straks veel verschillende soorten randen; bosrand, randen van vijvers, voedselbos. Die randen kunnen we gebruiken om verschillende soorten eco-systemen te maken en veel biodiversiteit te creëren.

4. Is voor jou de productie van voedsel belangrijk?

Biodiversiteit komt op de 1e plaats, voedsel is een onderdeel daarvan. Geen goede bodem zonder biodiversiteit, alles hangt met elkaar samen. Door de biodiversiteit krijg je betere bomen, daardoor krijg je een betere bodem, daardoor krijg je meer productieve planten. Zo krijg je automatisch meer voedsel.

Er zijn soorten die niet perse eetbaar zijn, maar op een andere manier bijdragen aan biodiversiteit. Bijv. Jakobskruiskruid is niet eetbaar maar is de waardplant van de Jacobsvlinder. We voeden de insecten, vogels, muizen, mollen, vleermuizen, roofdieren en onszelf. We maken 3 dimensionale ketens.

5. Wat vind je leuk aan NGZW?

De participatie aan een project wat mijn visie deelt. Sociale contacten met betrokken mensen. Het idee dat we laten zien dat het anders kan. Nieuwe ervaringen delen.

6. We gaan nieuwe dingen eten, hoe sta je daar tegenover?

Het idee dat het anders kan, is voor mij echt belangrijk. Het systeem zoals het nu is, kan niet zo doorgaan. De voedingsstoffen van reguliere groenten gaan langzaam achteruit. Met andere gewassen, wilde planten en vergeten- of andere groenten, kunnen we die problemen oplossen.

7. Wat eet je vanavond?

Eieren van de kippen van Ziedewij, salade van krulsla, weegbree, hibiscusbloemen, kaasjeskruid, zeemelde en vijgen uit eigen tuin.

8. Wat is er leuk aan een werkdag op NGZW?

Ik kan als vrijwilliger het design en de ontwikkeling van een groot project volgen. De mensen die op het natuurgoed werken kunnen leren en kennis uitwisselen. Het is niet noodzakelijk om veel kennis te hebben.

We observeren, je krijgt uitleg, we drinken veel koffie en hebben lol in wat we doen. We ontwikkelen recepten, proberen van alles uit, proeven en bediscussiëren het resultaat.