fbpx

Voortgang Natuurgoed Ziedewij

Home / Nieuws / Voortgang Natuurgoed Ziedewij
Voortgang Natuurgoed Ziedewij

Voortgang Natuurgoed Ziedewij

Sinds anderhalf jaar, werk ik met een groepje vrijwilligers aan de ontwikkeling van een plantplan voor het natuurgoed, zodat we weten wat we willen verbouwen als alle daarvoor bestemde gronden ter beschikking komen.

2017

We begonnen in het vroege voorjaar van 2017, met de aanleg van een meerjarige moestuin. We maakten bedden, afgebakend met stenen. Bedekten de grond met grote kartonplaten en houtsnippers. We maakten kleine gaatjes in het karton, waar we de planten inzetten.2 bedden werden verhoogd, om aan de zijkant aardbeien in te planten en bovenop zetten we planten die graag droge voeten hebben.

De proef is bedoeld om te kunnen observeren welke planten goed gedijen tussen wilde planten, welke planten zich prettig voelen in de grond van het natuurgoed en welke planten moeite hebben in onze omstandigheden. Onze voorkeur gaat uit naar meerjarige gewassen, zodat we de bodem zo min mogelijk verstoren en om de bodemvruchtbaarheid te herstellen. Een gezonde bodem is een voorwaarde voor herstel van natuurwaarden.

Wij zijn er van overtuigd dat we met een gezonde bodem, divers en lekker voedsel kunnen verbouwen en zoeken naar manieren hoe we dat het beste kunnen doen. We kijken naar herstellende landbouw, permacultuur, bostuinen en voedselbossen en leren en oogsten van wilde planten.

2018

Dit jaar hebben we in de meerjarige moestuin kunnen zien welke planten goed bestand zijn tegen onkruiddruk, welke planten tegen droogte kunnen en welke niet. We hebben geen water gegeven tijdens de droogte, maar hielden de bodem bedekt met mulch of wilde planten. Om te kunnen oogsten moesten we soms distels en-of brandnetels verwijderen.

Dit jaar hebben we proeven gedaan met eenjarige gewassen. We maakten lasagnebedden in de ruigte tussen de walnootbomen en zaaiden groenten en kruiden. Dit met wisselend resultaat.

We zoeken naar waardevolle gewassen die veel kunnen doorstaan, die gemakkelijk te telen zijn en waarvoor we de bodem zo min mogelijk hoeven te verstoren. Dit fotograferen en ducumenteren we, om zodoende tot goede keuzes te komen.

2019

Aan de hand van onze ervaringen tot nu toe, maken we een plan voor de proeven voor volgend jaar, op een iets grotere schaal. We organiseerden workshops voor voedselverwerking, om kennis te delen, nieuwe gerechten te ontwikkelen en onze kennis van conserveren, fermenteren en drogen te vergroten.

  • Door: Marly Bonten